fbpx

Tarina

Viikin Raksi syntyi vaajakoskelaisen Veikko Viikin käsistä kalamiesten käytännön tarpeeseen, Keski-Suomen kauniiden järvimaisemien innoittamana. Vieheen näytöt ovat kovat, ja myynti on kulkenut parikymmentä vuotta pitkälti suusta suuhun, kalastajan suosituksena toiselle.

Viikin Raksissa yhdistyvät vaapun ominaisuudet ja luonnon täkykalan houkuttelevuus. Raksi toimii mainiosti eri nopeuksissa, minkä vuoksi se on toimiva viehe, olipa kyseessä sitten vetouistelu tai jigaus. Vieheestä on vuosien saatossa syntynyt kolme eri variaatiota, jokainen palvelemaan eri petokalojen pyyntiä.

Viikin Raksi -tuotteet valmistetaan alusta loppuun käsityönä. Vieheille on mallisuoja, ja niiden tuotekehitys jatkuu, jotta kalastajia voidaan palvella entistä tehokkaammilla vieheillä tulevaisuudessa. Viikin Raksi käänsi tarinassaan uuden lehden, kun liiketoiminta myytiin uudelle yrittäjälle vuonna 2020. Tarina saa nyt ansaitsemansa jatko-osan Tuohian perheyrityksen käsissä. Jatkossa tullaan näkemään Viikin Raksin kehityksen ohella myös muita, kalastajien aitoon tarpeeseen suunniteltuja, innovatiivisia vieheratkaisuja.

Perinteinen Viikin Raksi

Perinteinen Viikin Raksi on painotettu ja uintilevyllinen viehe, joka soveltuu mainiosti vetouisteluun vaappujen ja lusikkauistinten kanssa. Pituus normaalissa mallissa 11-12cm ja XL-mallissa 13-14cm. Jälkimmäinen sopii erinomaisesti mm. hauen uisteluun. Perinteiseen Viikin Raksiin tarttuvat parhaiten taimen ja lohi. Viehe on testattu kahteen otteeseen Erä-lehdessä, sijoittuen molemmilla kerroilla parhaiden ottivieheiden joukkoon.

Viikin Kuhatäky

Viikin Kuhatäky sopii erityisesti virtaaviin vesiin, joissa veneen annetaan ajelehtia hiljalleen. Täkykala työnnetään tässä vieheessä runkolankaa pitkin, minkä jälkeen saranakoukku painetaan kiinni. Koukut kiinnitetään täkykalan molemmin puolin. Parhaita täkykaloja tälle vieheelle ovat muikku, salakka, kuore ja särki. Täkykala lasketaan pohjaan, minkä jälkeen sitä nostetaan n. 20-30cm. Viehe on nimensä mukaisesti huippuhyvä kuhan pyytämiseen.

Pyörivä Raksi

Pyörivän Raksin erottaa perinteisestä Viikin Raksista pyörivä uintiliike, joka saadaan aikaan työntämällä runkolanka täkykalan selkärankaa pitkin, painamalla saranakoukku kalaan kiinni ja kiristämällä siimaa siten, että kala jää loivasti mutkalle. Kalan kaarevuus antaa kalalle uistellessa pyörivän liikkeen, jota voidaan säätää kaarevuutta muuntamalla hitaasta nopeaan.